Direktlänk till inlägg 24 juli 2010

Fråga Kommunal om dygnsvila, för det har knoparlådan gjort!

Av knoparladan - 24 juli 2010 18:17

Knoparlådan har försökt reda ut vad som gäller, det kommer här!

 

Alla arbetstagare har rätt till 11 timmar dygnsvila under varje period på 24 timmar.

Tiden mellan 24:00 och 05:00 skall ingå i dygnsvilan.

Det  här är ATL (arbetstidslagen och på Arbetsmiljöverket kan man läsa om det).

Det finns ett nattarbetsförbud 24:00 och 05:00 därav förklaringen till att i dygnsvilans 11 timmar så ska tiden 24:00 till 05:00 ingå.

I Riksavtalet mellan SSR och Kommunal, så har man INTE skrivit något annat än att det är ATL som gäller vid förläggningen av dygnsvilan.

När en arbetsgivare planerar för sin ordinare verksamhet så skall dygnsvilan och natt vilan förläggas efter just den ordinare verksamheten. Och vad knoparlådan känner till så bedriver alla sotningsföretags sin ordinare verksamhet under tiden 06:00 till 17:00. De ordinarie arbetstider som står i kollektivavtalet!!

Ingen arbetsgivare kan ha ordinarie verksamhet under nattvilan 24:00 till 05:00 utan att ha skrivit kollektivavtal om detta.

De övertidsjobb som ändå sker "på natten" är en avvikelse från lagens nattarbetsförbud (ATL) och inte planerad ordinarie verksamhet.

För ATL säger även att övertidsarbete inte får ske som planerad verksamhet (som en utökning av veckoarbetstiden). Det är förbjudet!

 

 

Så har man skrivit in undantag eller att man kan avbryta dygnsvilan. (dygnsvilan ska vara sammanhängande)

Utan detta undantag så kan man inte bedriva övertidsarbete t.ex på natten, för då finns bara de 11 timmarna att rätta sig efter.

Man skulle tidigast kunna börja jobba 05:00.

 

Här är avtalets avvikelser:

 

11 gånger under ett kalenderår kan dygnsvilan kortas ner till 8 timmar.

(högst 3 gånger på ett kvartal)

Betyder att man kan kapa dygnsvilan i början och/eller i slutet av de 11 timmarna.

 

Dygnsvilan kan bli kortare än 8 timmar, och då ska arbetstagarna kompenseras med 8 timmar ledigt i direkt anslutning till ordinarie arbetstid. Utan löneavdrag för de 8 ledighetstimmarna. D.v.s vila under ordinarie arbetstid sker utan löneavdrag!

Ett exempel på detta är om man går ut på övertidsjobb på natten och dygnsvilans 11 timmar kortas ner under 8 timmar.

Som påminnelse om det som stod först i texten: (i dygnsvilan 11 timmar ska alltid tiden 24:00- 05:00 ingå.)

 

 

Vad är problemet då? Varför görs det inte rätt på vissa Kammare?

Jo, arbetsgivarna tolkar det som att man kan lägga ut de 8 timmarna 16:00 till 24:00 och därmed skita i att kompensera med 8 timmar ledigt dagen efter.

Felet är helt enkelt att man inte kan flytta lagens 11 timmar hela vägen till 16:00, för då ingår inte hela tiden 24:00 till 05:00 i den dygnsvilan.

Flyttar man vilan till 16:00 (vilket inte går) så faller tiden 03:00 till 05:00 bort ur dygnsvilan. Och det är inte möjligt enligt ATL.

 

Knoparlådan tycker att avtalet är mycket bra skrivet...om man är utbildad arbetsrättsjurist. Men mindre bra skrivet för arbetarna och kommunals medlemmar som ska "försvara" avtalet på arbetsplatserna. Eller kommer Kommunal ut och "försvarar" avtalet!!!?

Det behövs nog för det är nog så komplicerat att det kräv någon expert för att få till det så att avtal respekteras av knoparnas och knopargajarnas arbetsgivare.

 

Sen har vi stoppklossen för övertidsjobb mot fredagskvällar och lördagar. Nog så viktigt om man lyssnar på vissa "stockholmsknopare".

I nya avtalet krävs det att arbetsgivaren kan presentera särskilda skäl för att jobben ska utföras fredagsnätter/lördagar.

Innan var fredagskvällen helt öppen för vilket övertidsjobb som helst, utan särskild anledning!

På det tidigare Riksavtalet så la arbetsgivare om jobben från nattjobb på vardagskvällar till fredags och helgkvällar.

Man erbjöd kunderna "Billigare sotning" just de kvällarna och arbetstagarna fick ingen kompensation för avbruten dygnsvila.

ATL och EU-direktivet är stentydligt att kompensation skall utgå för avbruten dygnsvila. Som ledig tid. Men Själva ersättningen i kronor reglerar man bara genom kollektivavtal.

Nu borde problemet med övertid på fredagskvällar vara löst!?

Det får bara förekomma om det finns särskilda skäl!

 

Uttalandet: - Vi är mycket nöjda med att frågan om dygnsvila nu har fått en lösning, säger Ulf Lindèn, VD SSR.

Ett mycket märkligt uttalande från arbetsgivarnas sida, då de nya reglerna för Dygnsvilan, för nattarbetande skorstensfejare på övertid och att fredagskvällarna är i princip stängda för arbete.

Avtalet är bra skydd för arbetarna och bra ersättning i pengar och ledighet.

 

Knoparlådan återkommer så småningom med Brandskyddkontroll som inte gått riktigt bra, fastighetsägare som vinner mål! Och det tidigare utlovade inlägget om SSR-godkänd besiktning!

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av knoparladan - 7 mars 2012 19:22

Sotar-SM 2012 !! Gå med i gruppen på facebook och du får full koll på evenemanget.   Här är delar av gruppinfon från fejjan:   Efter årets lyckade träff i Karlstad med Sotar-SM i Fotboll och Sotar-SM i bowling blev vi tillfrågade att hålla ...

Av knoparladan - 6 februari 2012 21:22

För den som saknat Knoparlådan (bloggen) nu kör vi igen!   Det kom en fråga från signaturen Sudden om det är rätt på lönespecifikationen? Svar nummer ett: Det blir att ta och prata med facket (Kommunal) det sitter en person på facket någons...

Av knoparladan - 22 juni 2011 19:31

Stockholm igen! Annat företag! Samma orsak men andra problem? Eller är det samma problem, en dålig taxa som inte bär verksamheten. Personal på Sotningsföretag AB nr2 i Stockholm låter höra av sig om att dagar med överbokningar (för mycket job...

Av knoparladan - 14 juni 2011 20:37

Ny typ av sotningstaxa i Stockholm har tvingat fram order att arbeta in tid till personal på företag som utför sotning eller brandskyddskontroller. Om inte personalen jobbar in 9 timmars arbetstid varje dag (på 8 timmar arbetstid) så går verksamhet...

Av knoparladan - 13 juni 2011 18:49

Det finns tre typer av utrustningar när man pratar om begreppet fallskydd. Fallskyddssystem det använder man för att säkra en person vid en förankringspunkt, så att personen inte faller från hög höjd (över 2 meter). Om man faller så ska fallet brom...

Presentation

Knoparlådan är vad som sagts från en sotare till en annan sotare.

Knoparlådan är rykten, sanningar, halvsanningar, skvaller och vad som händer i yrket och bland alla skorstensfejare.
knoparladan@spray.se

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

RSS

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards