Direktlänk till inlägg 1 maj 2011

Avtalsrörelsen 2012 är under förberedande!

Av knoparladan - 1 maj 2011 20:09

HÄR hittar ni förutom en bild på en knopargaj, även lite om att nu är facket på gång och förbereder sig för en kommande avtalsrörelse.

En avtalsrörelse är för de som inte vet när man förhandlar fram de villkor och "lägsta"löner som ska gälla.

I sotarnas kollektivavtal handlar det om nya tarifflöner, bra och enkelt så!


De lägstalöner som LO`s avtalssekreterare pratar om i länken ovan är inte direkt jämförbara med sotarnas lönetariff, eller man kan säga att "de lägsta" tarifflönerna är det, den lön man har som "nynas" i yrket.

Det sotaravtalet skulle behöva är nog istället för ökade löner i botten av tariffen, så skulle lönerna behöva öka för de med några års erfarenhet och de med vidareutbildningar.

Om man vill vara riktigt vågad i facket så inför man även regler i avtalet för var man ska placeras lönemässigt som lägstalön om man har anställning som kontorist, ventilationsmontör, ventilationsrengörare eller skorstenstätare.

Byggnads avtal för de som jobbar med ventilation eller reparerar skorstenar är något att snegla på!

För inte ska Skorstensfejarmästarna konkurrera genom lägre lönenivåer med rena "reparationsföretag" eller "ventilationsföretag", det verkar inte särskilt bra för de anställda.

Knoparlådan ser fram mot ett nytt bättre och bra avtal, någongång 2012.

(Förhoppningsvis med höjd övertidsersättning nätter och helger som kompensation för att man tvingas betala med löneavdrag sin egen dygnsvila).

Kanske ett staket i avtalet som begränsar arbetstiden per 24 timmarsperiod till 13 timmar?

Eftersom Knoparlådan säger att det jobbas upp mot 30-34 timmar under två dygn som följer.


Fler förbättringar av kollektivavtalet? Kommentarer...


 
 
Ingen bild

Glenn

3 maj 2011 19:48

Dygnsvilan när den avbryts på visst sätt, ska man få utan löneavdrag! Men då får man å andra sidan inga övertidsjobb.
Snacka om att sitta i arbetsgivarens rävsax!
Högre övertidslön och betala sin egen vila är nog det enda sättet att få rätt lön och vila, kör på det!

 
Ingen bild

F.d skorstensfejare

10 maj 2011 11:29

Nuvarande kollektivavtal - ett hot mot branschen. Att tro på "kollektivet" är att leva i forntiden, lojaliteten gentemot såväl arbetskamrater som mot det egna företaget sträcker sig normalt sett inte längre än till den egna plånboken. Varför inte omforma avtalet helt, erbjuda en grundlön om t ex 7 000 kr/månad och därefter provision på inarbetat resultat. Detta skulle leda till att de som vill jobba och tjäna pengar gynnas medan de som inte vill får nöja sig med grundlönen.

Vila är bra - alla måste göra det. Det som däremot är lite tragiskt är att vila, övertidsarbeten, högre lön mm ständigt diskuteras, en fråga som sällan eller aldrig lyfts är den egna prestationen. Apropå övertidsersättning är det vettigt att en eller flera sotare som gör rent en restaurangimkanal har 130 procent påslag på lönen när en sjuksköterska (med högskoleutbildning) har ob-tillägg med någon femtio-lapp och dessutom jublar när det är "storhelgs-ob" ?

När (inte om) marknaden blir helt fri är det min fasta övertygelse om att många sotningsföretag kommer att gå omkull och bli "omkörda" av andra aktörer då synen på kollektivavtalet och dess utformning tycks vara det viktigaste och kundfokus ställs helt åt sidan.

Den stackars mällaren får förmodligen (om han eller hon inte redan gjort det) helt tänka om och ta på sig fejisingarna igen och gå ut och jobba alternativt kanske söka jobb hos de nya aktörerna. För jag tror ärligt talat att den som gapar om mer vila, högre ersättning men blundar för den egna prestationen och saknar kundfokus har sämre chans till anställning vid ett sådant förfarande.

Kommunal påstår sig "ta fighten" synd bara att de inte spelar på samma plan som de andra i näringslivet.

knoparladan

10 maj 2011 20:38

Ja du fd.skorstensfejare, mycket klokt i den kommentaren blandat med mindre bra saker.
Att kollektivavtal måste finnas för att villkoren och löner ska vara "justa" är nog ett absolut måste!
Och att det är en förändringens tid som väntar, det är helt säkert!
Saknar dock en del i din kommentar och det är något om ett sotningsföretags viktigaste resurs! = PERSONALEN = SOTARNA
Ser bara en liten tendens att du fd.skorstensfejare tycker att "personalen har det för bra" så vila ska bort, lönen ska ner, och man ska prestera, prestera, prestera.
Vad som är rätt och fel visar sig säkert i framtiden...

 
Ingen bild

Fri Entreprenör

1 juni 2011 17:34

Jag tycker det är bra att kommunal slås för betald dygnsvila, jag har nyligen öppnat en firma och fler o fler Restauranger ringer och vill ha våra tjänster, vi ligger ca 60% billigare än monopol sotaren. Mina killar kör efter annat avtal. Så stå på er och kräv mer övertidspeng och dygnsvila, så blir marknaden större för oss fria entreprenörer.

knoparladan

1 juni 2011 18:28

Mycket intressant det du säger Fri Entreprenör!
Att du kan vara 60% billigare??
Även fast knoparna hos majoriteten av monopolsotaren INTE får ledigt enligt reglerna för dygnsvilan, så säger knoparlådan!
Hur många timmar i veckan jobbar dina killar?
Vad är det för billigt avtal?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av knoparladan - 7 mars 2012 19:22

Sotar-SM 2012 !! Gå med i gruppen på facebook och du får full koll på evenemanget.   Här är delar av gruppinfon från fejjan:   Efter årets lyckade träff i Karlstad med Sotar-SM i Fotboll och Sotar-SM i bowling blev vi tillfrågade att hålla ...

Av knoparladan - 6 februari 2012 21:22

För den som saknat Knoparlådan (bloggen) nu kör vi igen!   Det kom en fråga från signaturen Sudden om det är rätt på lönespecifikationen? Svar nummer ett: Det blir att ta och prata med facket (Kommunal) det sitter en person på facket någons...

Av knoparladan - 22 juni 2011 19:31

Stockholm igen! Annat företag! Samma orsak men andra problem? Eller är det samma problem, en dålig taxa som inte bär verksamheten. Personal på Sotningsföretag AB nr2 i Stockholm låter höra av sig om att dagar med överbokningar (för mycket job...

Av knoparladan - 14 juni 2011 20:37

Ny typ av sotningstaxa i Stockholm har tvingat fram order att arbeta in tid till personal på företag som utför sotning eller brandskyddskontroller. Om inte personalen jobbar in 9 timmars arbetstid varje dag (på 8 timmar arbetstid) så går verksamhet...

Av knoparladan - 13 juni 2011 18:49

Det finns tre typer av utrustningar när man pratar om begreppet fallskydd. Fallskyddssystem det använder man för att säkra en person vid en förankringspunkt, så att personen inte faller från hög höjd (över 2 meter). Om man faller så ska fallet brom...

Presentation

Knoparlådan är vad som sagts från en sotare till en annan sotare.

Knoparlådan är rykten, sanningar, halvsanningar, skvaller och vad som händer i yrket och bland alla skorstensfejare.
knoparladan@spray.se

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

RSS

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards